Näringsliv
- Återställ näringslivets förtroende för stadens politiker och tjänstemän
- Bygg bort bristen på lokaler för kontor, verksamheter, hantverk och lätt industri
- Avveckla kommunala verksamheter som konkurrerar med privata företag
Medborgerlig Samling anser
Näringslivets utveckling i Stockholm är ett allmänintresse med hög prioritet. Stockholms stad ska aktivt och i positiv anda verka för att ge företagen goda förutsättningar för tillväxt i hela staden. Staden ska inte hota eller hindra den fria konkurrensen.
Näringslivspolitik för Stockholm
Avsnitt från Stockholmsprogrammet,
Medborgerlig Samlings program för Stockholms stad.
Antaget den 4 oktober 2020.
Det här fungerar inte i Stockholm idag
Stockholm kom år 2019 på en inte särskilt hedrande 111:e plats av 290 i Svenskt Näringslivs ranking av näringslivsklimatet i landets kommuner. Grannkommunen Solna hamnade däremot på första (!) plats. När det gäller kommunpolitikernas attityder till näringslivet fick Stockholm en 239:e plats i samma ranking. Tjänstemännens attityder (plats 228), skolornas attityder (210), kommunens service till näringslivet (234), tillämpningen av lagar och regler (234) samt kommunens sätt att genom egen verksamhet konkurrera med näringslivet (plats 163) visar alla tydligt att det finns en mycket stor förbättringspotential när det gäller Stockholms stads möjligheter att stödja näringslivet och ge det möjligheter att blomstra.
Specifikt för Stockholm gäller dessutom att det välkänt att näringslivet har problem med akut bostadsbrist och att det saknas en väl fungerande bostadshyresmarknad för inflyttande nyanställda. Framkomligheten för arbetspendlare och varutransporter är dålig. Det är brist på lokaler för kontor, verksamheter, hantverk och lätt industri. Många företag upplever också ett ökat hot från kriminella.
MED föreslår
Medborgerlig Samlings näringslivspolitiska program på riksnivå listar en rad åtgärder för att genom enklare regelverk och lägre skatter främja ett dynamiskt och konkurrenskraftigt näringsliv. Stat och kommun har ett primärt ansvar för att skydda den fria marknaden och företagandet.
Stockholms stad måste inse att näringslivets utveckling är ett allmänintresse med hög prioritet, inte ett särintresse. Stadens politiker och tjänstemän måste nu gå till botten med stadens dåliga ranking vad gäller attityden till näringslivet och förbättra servicen till företagen radikalt. Läget måste analyseras noga och en konkret, detaljerad handlingsplan tas fram. Snabba och ingripande åtgärder måste vidtas för att ändra stadens attityder mot företagande och återställa näringslivets förtroende för politiker och tjänstemän. Vår grannkommun Solna – Sverigeetta i rankingen – hjälper säkert gärna till med handgripliga råd och fungerande lösningar! Några ledtrådar: På andra håll i landet brukar företagen i första hand vilja ha bättre förståelse från sin kommun för näringslivets villkor, bättre dialog med kommunen, snabbare handläggning av tillståndsfrågor samt lägre skatter och avgifter.
Staden ska nu aktivt och i positiv anda verka för utveckling och etablering av nya och befintliga företag, i synnerhet kreativa, innovativa och expansiva företag, samt företag som anställer arbetslösa invånare i utsatta områden. Staden ska avveckla kommunala bolag och verksamheter som konkurrerar med privata företag på marknader där förutsättningar finns för en fungerande konkurrens.
Stockholms stad ska på alla områden bidra till att skapa goda förutsättningar för tillväxt i hela staden. Stockholm ska dessutom i nära samarbete med de andra kommunerna i länet medverka till att skapa attraktiva ramar för nya, växande och innovativa företag. Staden ska stödja utvecklingen av den infrastruktur som behövs för ett effektivt och konkurrenskraftigt näringsliv. Framkomligheten i trafiken för arbetspendlare och varutransporter måste prioriteras mycket högre än hittills. Staden måste i dialog med näringslivet ta fram nya och ändrade detaljplaner samt generösare bestämmelser om bygglov för lokaler och näringsfastigheter.
Stockholm ska konstruktivt bidra i arbetet med att säkra näringslivets kompetensförsörjning. Staden ska inte hota eller hindra den fria konkurrensen genom att bedriva näringsverksamhet på områden där privata företag kan leverera varor och tjänster i konkurrens. Dessutom bör staden förbättra säkerheten i staden i samarbete med näringslivet.
Stockholm ska som regionens största kommun vara drivande i marknadsföringen av Stockholmsregionen i samverkan med övriga kommuner. Stockholm ska i en nära framtid på goda grunder åter uppfattas som en attraktiv och företagsvänlig stad för båda befintliga och nya företag. Ett blomstrande näringsliv med goda tillväxtmöjligheter är en avgörande förutsättning för stockholmarnas försörjning, levnadsstandard och framtid!