Medborgarmakt och grundtrygghet
- Förbättra stockholmarnas livskvalitet och stärk civilsamhället
- Uppmuntra självförsörjning, ordning och laglydnad
- Fokus på saklighet och opartiskhet – inte identitetspolitik och aktivism
Medborgerlig Samling anser
Stockholmarna måste få tillbaka grundtryggheten och makten över sina egna liv. Diskutera samhällsproblemen öppet och fritt och lös dem. Prioritera kärnverksamheterna.
Politik för medborgarmakt och grundtrygghet i Stockholm
Avsnitt från Stockholmsprogrammet,
Medborgerlig Samlings program för Stockholms stad.
Antaget den 4 oktober 2020.
Det här fungerar inte i Stockholm idag
Stockholmarna är drabbade av akut bostadsbrist, brist på lokaler för arbetsplatser, trängsel på gatorna och i kollektivtrafiken. Stockholmsregionens invånare tillbringar mer tid med pendling och arbetsresor än vad människor i många andra jämförbara städer i Europa gör. Vi har stökiga skolor med oacceptabelt dåliga studieresultat. Stressnivån i samhället är hög. Stockholms ekonomi är dåligt skött, staden är kraftigt skuldsatt och infrastrukturen är starkt eftersatt. Näringslivet, som är själva grunden för stockholmarnas försörjning, har betraktats som ett särintresse av stadens politiker och tjänstemän. Vi har en hotande elbrist. Skatterna är för höga. Segregationen och den grova brottsligheten ökar på ett alarmerande sätt. Integrationen av utomeuropeiska immigranter fungerar sällsynt illa. Arbetslösheten är hög i den gruppen. Vi står inför en hotande ghettoisering. Stockholm står här helt klart inför klart många och stora utmaningar. Stockholmarnas livskvalitet är långt ifrån så bra som den skulle kunna vara.
MED föreslår
Medborgerlig Samling är ett liberalkonservativt parti. Vår politik är liberal när det gäller individens rättigheter och den ekonomiska politiken. Den är konservativ i fråga om synen på samhället, kulturen och miljön. I Stockholms stad vill MED återskapa en stad där medborgaren står i centrum. En stad där medborgarna själva får forma sina liv med den frihet och det ansvar som det innebär. Stockholm ska ha gott om prisvärda bostäder för de boende och lokaler för företag. Vi vill se en renässans för kunskap och professionalism.
Vi presenterar det här programmet för att kraftigt förbättra stockholmarnas grundtrygghet samt deras möjlighet och frihet att forma sina egna liv, deras medborgarmakt. Medborgarmakt och grundtrygghet är våra nyckelord.
Alla samhällsproblem måste få diskuteras öppet på ett respektfullt sätt utan förlamande åsiktskorridorer och hätska personangrepp. Det får vara slut med reflexmässiga ”satsningar”, känslotänkande och grupptryck inom ramen för en socialistisk, kollektivistisk begreppsvärld. Nu behöver Stockholm en vuxen, intellektuellt hederlig diskussion om alla de problem som beskrivs här i Stockholmsprogrammet. Diskussionen måste baseras på beprövad vetenskap och erfarenhet. De underliggande orsakerna till problemen måste angripas. Det fungerar inte att ”sminka grisen” längre. Demokrati förutsätter uppriktighet, transparens och ärligt uppsåt i dialogen med väljarna. Stockholm behöver ett nytt och bättre styre!
Stadens verksamhet ska prioritera kärnverksamheterna. Stadsplanering, infrastruktur, utbildning, omsorg, bibliotek samt miljö- och ordningsfrågor är de kärnverksamheter som anges i lagen och som staden har ansvaret för. Verksamheterna ska vara av hög kvalitet och åtnjuta medborgarnas förtroende. Men utanför kärnverksamheterna finns det flera allmänintressen som civilsamhället och staten inte kan hantera på ett bra sätt – var för sig eller tillsammans – utan att staden medverkar. De allmänintressena är främst energiförsörjning, sjöfart och hamnar, näringslivsutveckling, brottsbekämpning och integration. På många av dessa områden krävs en bred samverkan med de andra kommunerna i regionen och i Mälardalen.
Hög kvalitet i kärnverksamheten och stadens medverkan i allmänintressena kräver reducering av andra verksamheter som staden inte ska ha huvudansvaret för. Hit hör kultur, fritid och föreningsverksamhet. Där måste istället näringslivet och civilsamhället ta ett större ansvar.
Stockholmsprogrammet innebär i vissa fall krav på ny eller ändrad lagstiftning. Det är en fråga för riksdagen, inte för kommunfullmäktige.
Medborgerlig Samling vill ha ett starkt civilsamhälle, fritt från statlig och kommunal inblandning. I den liberalkonservativa traditionen har människan förmågan och viljan att ta ansvar och råda över sig själv. Samhällsförändringar ska göras med försiktighet och bygga på vetenskap och beprövad erfarenhet.
I Medborgerlig Samlings Stockholmsprogram står medborgaren i centrum, inte politikerklanen. Medborgarna ska sättas främst. Stadens tjänster ska tillhandahållas med respekt för individen. Staden ska tydligt sätta allmänintresset framför särintressena. Stadens tjänstemän och därmed dess verksamheter ska inte bedriva identitetspolitik, aktivism eller politisk opinionsbildning. Åsiktskorridorer, pekpinnar och politiskt baserad folkuppfostran ska inte förekomma.
”Värdegrundsdokumenten” ska bort. Istället ska stadens verksamhet baseras på grundlagens krav på saklighet, opartiskhet, rättssäkerhet och likhet inför lagen. Verksamheten ska vara transparent och professionell.
Medborgarna ska själva ges utrymme och förutsättningar att forma sina liv. Men medborgarna har inte bara rättigheter, utan också skyldigheter och ansvar att leva upp till. Hit hör bland annat krav på självförsörjning genom hederligt arbete, laglydnad och ordning på allmän plats.