Ledning, styrning och finanser
- Förvaltningarna ska bemannas med erfarna, kompetenta chefer
- Förbättra stadens kostnadskontroll, uppföljning och revision
- Öka medborgarnas valfrihet genom konkurrensutsättning
Medborgerlig Samling anser
Skapa starkt förändringstryck i Stockholms stads organisation, slimma och effektivisera. Skär ner utgifterna, sanera ekonomin och sänk kommunalskatten. Fokusera på kärnverksamheterna.
Politik för ledning, styrning och finanser i Stockholm
Avsnitt från Stockholmsprogrammet,
Medborgerlig Samlings program för Stockholms stad.
Antaget den 4 oktober 2020.
Det här fungerar inte i Stockholm idag
Stockholms stad står nu inför enormt stora utmaningar inom områdena stadsplanering, bostadsbyggande, infrastruktur, integration och pensionsåtaganden. Ekonomin är ansträngd och staden har mycket stora skulder som fortsätter att öka. Det finns klara brister vad gäller ledning, styrning, genomförande, uppföljning, kostnadskontroll och revision av stadens verksamheter.
För att klara de här utmaningarna måste stadens anställda vara de bästa experterna. Så är det långtifrån alltid idag. Cheferna borde alltid vara kunniga inom sina ämnesområden och ha relevant kompetens och erfarenhet. Politruker och juniora personer borde inte accepteras här!
De allra största ekonomiska förlusterna – i miljardklassen – i Stockholms stad görs i samband med fel inom planeringen och utvecklingen av infrastrukturen. Genom att använda konstruktionen med kommunala bolag har staden flyttat det långsiktiga tekniska ansvaret till bolag som i första hand har ekonomiska mål. Att skydda medborgarnas intressen är det främsta uppdraget som kommunens politiker har. Men medborgarnas intressen är inte bara ekonomiska och de sträcker sig längre i tiden än ett bolags räkenskapsår eller politikernas mandatperiod!
MED föreslår
Inför en ny, resultatbaserad styrmodell i Stockholms stad som minskar politikernas detaljstyrning av verksamheten. Styrningen ska handla om vision, helhet, riktning och konsekvenser. Politik är en sak, förvaltning en annan. Målet är att åstadkomma en sund organisationskultur i en välskött, effektiv och transparent organisation med etiskt ledarskap, hög kompetens och optimalt resursutnyttjande.
Stockholms stads utmaningar måste snarast mötas med en effektivare kostnadskontroll, resultatstyrning, uppföljning och revision. Stadens ledning måste skapa ett starkt omvandlingstryck så att hela den kommunala organisationen arbetar med ständiga förbättringar och budgetdisciplin. Fokus ska ligga på kärnverksamheterna. Stadens utgifter ska minskas och omfördelas. Kommunallagen ändras så att en självständig, professionell kommunrevision kan införas. Löpande jämförelser ska göras med andra framgångsrika kommuner.
Kvaliteten på stadens kärnverksamheter måste höjas. Kommunala verksamheter som kan utföras av näringslivet eller civilsamhället ska avvecklas. Stadsdelsnämnderna ska avskaffas och deras verksamheter ska föras över till kompetenta facknämnder med ansvar för och överblick över hela staden. Bidragsfusk ska kraftfullt motarbetas och bidragssystemen måste bli mindre generösa. När reformerna har genomförts kan kommunalskatten sänkas.
Medborgerlig Samling är ett parti som tror på värdet av kunskap, kompetens och väl underbyggda beslut. Därför ska staden bara anställa och använda personer som har lika bra eller högre kompetens än konsulterna som anlitas för att utföra olika projekt. Ansvaret och kompetensen ska alltså flyttas tillbaka till stadens förvaltningar! MED vill ge tydligt beslutsansvar till stadens egna kompetenta specialister. Ändra maktbalansen så att tekniska experters bevismotiverade bedömningar inte kan ignoreras av politiker eller tjänstemän. Om så ändå sker ska de tvingas ta ett personligt ansvar för att de inte beaktar dessa bedömningar. Inför också ett kommunalt tjänstemannaansvar för felaktiga beslut.
Stadens anställda ska utan risk för arbetsrättsliga bestraffningar kunna rapportera till oberoende part om oegentligheter, fel och brister i stadens organisation och verksamheter.
Stockholms upphandlingsorganisation behöver reformeras. Höga krav måste alltid ställas på kompetensen bland beställarna inte minst i stadens tekniska enheter, detta för att säkerställa att alla upphandlingar blir korrekta, prisvärda och optimala ur olika synvinklar. Administrativa och tekniska enheter ska ha egen, anställd personal med sådan kompetens, inte inhyrda konsulter. Att satsa ordentligt på löner för kunniga kommunala upphandlare och egen kompetent utredningsverksamhet kostar en bråkdel av de summor som förloras på dåliga lösningar och undermåliga upphandlingar. Bättre upphandlingar och högt kompetenta granskare kan ge lika stora besparingar som att slimma organisationen eller sälja verksamheter och bolag. Stadens upphandlingar ska tjäna som testbäddar som bidrar till innovation, nytänkande, bättre kvalitet och sänkta kostnader.
En väl fungerande offentlig upphandling är ett måste i en rättsstat. Den skyddar medborgarna och ger en rättvis konkurrens mellan företagen. En väl fungerande offentlig upphandling förutsätter också att Sverige effektivt implementerar EU:s direktiv om sanktioner för myndigheter och kommuner som inte följer upphandlingsreglerna. Här finns det mycket kvar att göra i Sverige.
Medborgerlig Samling vill också fördjupa det nära och förtroendefulla samarbetet med alla andra kommuner i länet och med Region Stockholm i gemensamma och gränsöverskridande frågor som infrastruktur, energi, stadsplanering och miljö.