Brottsförebyggande och integration
- Alla invånare med utländsk bakgrund ska integrera sig i det svenska samhället
- Säkerställ att skolorna i de utsatta områdena håller en hög kvalitet
- Slå ut de kriminella strukturerna
Medborgerlig Samling anser
Alla invånare ska ha samma möjlighet att leva ett självständigt liv fritt från kulturella påtryckningar, hot och våld. Det är avgörande för en lyckad integration att de nyanlända redan från början får rätt verktyg att förstå det svenska språket och samhället.
Det här fungerar inte i Stockholm idag
Stockholm står nu inför mycket stora utmaningar när det gäller brottsbekämpning och integration.
Stockholm har problem med omfattande, grov kriminalitet och lider dessutom av en mycket illa fungerande integration. Ungefär 12 % av Storstockholms innevånare bor i utsatta områden. Det är geografiska områden med låg socioekonomisk status där kriminella har en inverkan på lokalsamhället. I Stockholm stad räknas Hagsätra-Rågsved, Hässelby-Vällingby, Vårberg, Älvsjö-Solberga och Östberga som utsatta. Husby och Rinkeby-Tensta räknas som särskilt utsatta, vilket innebär att de kännetecknas av social problematik och kriminell närvaro som lett till en utbredd obenägenhet att delta i rättsprocessen och svårigheter för polisen att fullgöra sitt uppdrag, samt att läget där anses akut. Sju av Stockholmsregionens 25 utsatta och särskilt utsatta områden ligger i Stockholms stad.
MEDs integrationspolitiska program utgår från att det är avgörande för en lyckad integration eller assimilering att de nyanlända redan från början får rätt verktyg att förstå det svenska språket och samhället
Medborgerlig Samling Stockholms stad
MED föreslår
Medborgerlig Samling har ett omfattande integrationspolitiskt program på riksnivån som i detalj beskriver hur integrationen av nyanlända från utomeuropeiska länder ska gå till. På riksnivån har vi också ett mycket ambitiöst och detaljerat rättspolitiskt program med skarpa förslag på ett stort antal åtgärder som behövs för att bekämpa den grova brottsligheten.
MEDs integrationspolitiska program utgår från att det är avgörande för en lyckad integration eller assimilering att de nyanlända redan från början får rätt verktyg att förstå det svenska språket och samhället. Det fungerar inte att överlåta vägledning av nyanlända till deras landsmän vilka redan befinner sig i Sverige eller etnisk-religiösa föreningar med kopplingar till hemlandet.
Introduktionen måste ske via svenskundervisning och utbildning i vad som förväntas i vår kultur och vårt arbetsliv i form av rättigheter och skyldigheter. Väsentligt är inte minst att förmedla vilka principer och normer som gäller i ett sekulärt, demokratiskt rättssamhälle präglat av jämställdhet, yttrandefrihet och allas likhet inför lagen. I Sverige har var och en rätt att fritt välja vilken religion eller livsåskådning man vill eller inte vill omfatta. För personer med bakgrund i mer traditionella samhällen kan det vara svårt att förstå och acceptera synen på stat och medborgare i en demokrati. Uppfattningar om lojalitet, förpliktelser, moral och rättsskipning ser ofta olika ut.
Att det råder ett våldsmonopol som endast staten äger, är av yttersta vikt att alla som kommer till och vill leva i Sverige förstår. Likaså att varken privilegier eller några former av diskriminering får förekomma i samhället baserat på kön, etnicitet, religion eller liknande. Enskilda grupper kan heller inte ta lagen i egna händer, utan det ankommer på myndigheterna, polisen och rättsväsendet.
Som ett frihetligt parti ser Medborgerlig Samling integrationen som en individuell process med ett ansvar hos den enskilde att göra de ansträngningar till anpassning som krävs för att man ska kunna fungera väl i det svenska samhället. Integrationsprocessen utspelar sig på olika plan – ekonomiskt, kulturellt och socialt. Alla delar är viktiga för ett sammanhållet samhälle och en lyckad integration.
Det finns starka skäl för staden att samverka med de statliga myndigheterna för att se till att nyanlända integrerar sig i det svenska samhället. Det bör ske i nära samverkan med näringslivet i området, fastighetsägarna och det svenska civilsamhället. Här kan staden verka för bättre kunskaper i svenska språket, förbättra möjligheterna att utbilda sig och därigenom komma in på arbetsmarknaden och höja kraven på anpassning till det svenska samhället. Försörjningsstöden bör sänkas för att öka incitamenten att söka arbete och leva på eget arbete. Det är viktigt att skolorna i de utsatta områdena håller en hög kvalitet med duktiga och engagerade skolledare och lärare, god ordning, laglydnad och arbetsro. Staden kan medverka till att bekämpa brottsligheten i de utsatta områdena genom en extra generös utplacering av väktare och övervakningskameror där och i angränsande stadsdelar.
Kvinnorna i de utsatta områdena har högre utbildning än männen, men det är färre kvinnor som har eller söker arbete. Staden bör medverka till att få ut fler kvinnor på arbetsmarknaden och främja kvinnligt företagande.
Företagen i de utsatta områdena anställer i hög grad personer med utländsk bakgrund och relativt låg utbildningsnivå. De skapar en viktig väg in på arbetsmarknaden för de boende. Därför är det viktigt att företagen där inte ger upp inför den höga brottsligheten, flyttar eller lägger ner verksamheten. Staden bör på allt sätt skydda och hjälpa företagen med säkerhetshöjande åtgärder och ändringar i detaljplanerna så att det finns en god tillgång på lokaler för olika slags verksamheter. Företagen i de utsatta områdena måste skyddas med kommunala med väktare och kameraövervakning. Bättre belysning på allmänna platser och snabb bortstädning av skräp och graffiti är också viktigt.
Stockholms stad bör verka för att förmå polisen att bemanna polisstationer i varje utsatt område samt säkra centrala platser och gator i områdena mot tjuvar, hälare, droghandlare och småbrottslingar. Staden måste också anställa ett stort antal ordningsvakter här för att medverka till att på plats slå ut brottsligheten, även om huvudansvaret för brottsbekämpningen ligger på polisen, domstolarna och åklagarna. Staden ska medverka till att avhopparverksamheten för tunga kriminella och religiösa extremister får alla resurser som behövs.
När gator och torg säkrats kan man följa upp med att slå ut de kriminella strukturerna. Då krävs ett nära och gott samarbete med polisen, Ekobrottsmyndigheten, Försäkringskassan, kronofogden, Skatteverket och andra statliga myndigheter. Här har staten huvudansvaret och staden medverkar. Detta har gjorts bland annat i Södertälje med gott resultat.
När brottsligheten sjunkit till en mer normal nivå bör de utsatta områdena fysiskt byggas ihop med omgivande stadsdelar. Staden bör då också medverkat till att det åter blir attraktivt för svensktalande välanpassad och självförsörjande medelklass att bosätta sig i de idag utsatta stadsdelarna genom att komplettera med att bygga ett nytt, varierat bostadsbestånd av högre standard. Samtidigt bör parker och gator rustas upp för att skapa en trevlig miljö.